BLESSUREPREVENTIE


Blessurepreventie


Te zwaar trainen ( zware gewichten)


Sporters die naar de fitness gaan weten soms niet van hun eigen of ze de oefening wel op een correcte manier uitvoeren. Ze kijken rond in de fitness en zien anderen (vaak gevorderde sporters) met een dumbell van 20 Kg hun oefeningen uitvoeren.

De sporter neemt dit gedrag over en denkt "ik kan dat ook", maar hij/zij heeft totaal geen besef dat dit een foute beslissing is. Bij te zware gewichten en een foute techniek is de kans groot om zware blessures op te lopen. Denk aan je trainingsproces op lang termijn en begin met een matig en haalbaar gewicht zodat je de kans op blessures verminderd. 


Houding techniek


Door een verkeerde beweging of houding van een oefening kan je een blessure oplopen. Hierdoor bestaat de kans dat je een langere tijd niet kan trainen en je telkens je trainingsproces zal moeten uitstellen. Hier komt de personal training van pas om je de juiste techniek en houding aan te leren en dus blessures te voorkomen.


Blessures/ klachtenbehandeling


Heb je in het verleden al blessures of klachten gehad die tot op heden last of pijn veroorzaken? Dan kan de personal trainer hiervoor versterkende oefeningen voor de blessuregevoelige spieren opstellen.  Met deze oefeningen zal je je spieren versterken en dus minder last hebben. Door aanpassingen in het trainingschema te maken met bepaalde oefningen kan je zo de klachten oplossen/verbeteren.



Rust


Het is van groot belang om op tijd rust in te lassen. Het dagelijks trainen van dezelfde spiergroepen kan ook leiden tot klachten, spierpijn en/of blessures. Het is beter om je lichaam een dag na een training rust te geven, zodat de getrainde spiergroep kan herstellen. Indien je een druk sportschema wenst, kan de personal trainer je een trainingsschema opstellen met een splitsing van spiergroepen. 



 


unsplash